Een opmerkelijke juridische uitspraak zet vraagtekens bij het sanctiebeleid van de KNVB: een Ajax-supporter die een stadionverbod van twaalf maanden opgelegd kreeg wegens het gooien van een biertje tijdens Ajax - Eintracht Frankfurt, heeft die straf met succes aangevochten. De civiele rechter achtte de maatregel buiten proportie, zeker in vergelijking met andere, zwaardere vergrijpen binnen het stadionwezen.
'Vreugdebiertje' leidt tot harde sanctie
Op 6 maart vierde de 26-jarige Ajacied in de Johan Cruijff Arena uitbundig het openingsdoelpunt van Brian Brobbey. In de euforie gooide hij zijn biertje de lucht in – een handeling die niet richting veld of spelers ging, noch met opzet leek gepaard te gaan. Toch werd hij door stadionstewards direct uit het stadion gezet, ondanks een verder smetteloos supporterstraject van acht jaar.
Enkele dagen later kwam de klap: naast een boete van 450 euro legde de KNVB hem een stadionverbod van een jaar op. De fan ging eerst in beroep bij de Commissie Stadionverboden, maar kreeg daar nul op het rekest. Uiteindelijk stapte hij naar de civiele rechter.
Juridische toets: proportionaliteit centraal
De rechter stelde vast dat de KNVB weliswaar huisregels mag hanteren, maar dat sancties proportioneel moeten zijn. Aangezien het biertje niet met kwade opzet werd gegooid, en de actie geen risico vormde voor spelers of medefans, was er volgens de rechter sprake van een wanverhouding tussen het incident en de opgelegde straf.
De voetbalbond verwees naar het zerotolerancebeleid rond het gooien van objecten of vloeistoffen, met als standaardstraf een jaar stadionverbod en een geldboete. De rechter ging daar niet in mee, en wees op de scheve verhoudingen met andere sancties: zo bedraagt de straf voor brandstichting negen maanden, terwijl ook voor openbare dronkenschap of diefstal de maximale duur slechts negen maanden is.
Verlichting van het verbod, boete blijft staan
De uitkomst: het stadionverbod wordt teruggebracht tot drie maanden, waarvan een groot deel samenvalt met de zomerstop – een verzachtende omstandigheid voor de fan. De boete van 450 euro blijft wel ongewijzigd.
Deze zaak werpt opnieuw licht op de wijze waarop de KNVB straffen uitdeelt, en voedt het debat over proportionaliteit en redelijkheid in het handhaven van stadionregels. Voor Ajax en de fanbase vormt het bovendien een precedent dat mogelijk navolging krijgt.